Informácie súvisiace s pandémiou

    • Školský semafor aktualizovaný k 04.02.2022
      • Školský semafor aktualizovaný k 04.02.2022

      • 07.02.2022 20:34
      • Zmeny platné pre základné školy
      • Manuál je aktualizovaný k 4. 2. 2022 z dôvodu potreby spresnenia postupov ukončovania izolácie (vrátane návratu žiakov k fyzickej aktivite po izolácii) a karantény detí a žiakov.

        Čo je izolácia?

        Izolácia je obmedzenie pohybu osoby, ktorá bola pozitívne testovaná na COVID-19.

        Trvanie: 5 dní pokiaľ sa počas posledných 24 hodín izolácie nevyskytnú klinické príznaky od - dátumu testovania s pozitívnym výsledkom alebo - objavenia prvých klinických príznakov ochorenia. Koniec izolácie: určuje lekár len v prípade výskytu klinických príznakov. Všeobecný lekár nevydáva potvrdenie o ukončení izolácie.

        Pokiaľ bol žiak v izolácii na základe pozitívneho výsledku Ag - samotestu, dôrazne odporúčame pri návrate do školy (večer alebo ráno pred nástupom) absolvovanie Ag - samotestu, aby sa minimalizovalo riziko prenosu nákazy na pôdu školy. Žiak nastupuje do školy iba v prípade negatívneho výsledku Ag - samotestu.

        Pri návrate do školy sa nevyžaduje potvrdenie o ukončení izolácie od lekára, rodič predloží iba „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ (odovzdáme za dieťa cez Edupage).

        Čo je karanténa?

        Karanténa je pre osoby, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na COVID-19 počas obdobia 2 dní pred jej testovaním alebo objavením sa prvých klinických príznakov. Trvanie: 5 dní od posledného kontaktu s pozitívnou osoboupokiaľ sa počas posledných 24 hodín pred ukončením karantény nevyskytuje ani jeden z klinických príznakov. Koniec karantény:

        a) pri bezpríznakovom priebehu po 5. dňoch,

        b) v prípade príznakov je potrebné kontaktovať lekára.

        Pod pojmom osoby, „ktorá prekonala ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami“ sa považuje na účel výnimky žiaka z karantény v škole, v školskom zariadení a pri mimovyučovacích aktivitách aj prekonanie na základe domáceho antigénového samotestu s pozitívnym výsledkom. Pozitívny výsledok domáceho antigénového testu bol oznámený a posúdený všeobecným lekárom osoby. Výnimku z karantény v škole, v školskom zariadení a pri mimovyučovacích aktivitách je možné si uplatniť v prípade, že rodič predloží „Čestné vyhlásenie o pozitivite Ag - samotestu na ochorenie COVID-19 a absolvovaní izolácie“(Priloha_c.4a.docx). Všeobecný lekár pre deti a dorast nevydáva potvrdenie o výnimke z karantény.

        OČR

        Rodič má nárok na ošetrovné (OČR) ak riaditeľ školy alebo regionálny úrad verejného zdravotníctva rozhodol o prerušení vyučovania v triede žiaka do 11 rokov, rodič môže zažiadať o OČR priamo na webovej stránke Sociálnej poisťovne - Portál elektronických formulárov Sociálnej poisťovne - Pandemické ošetrovnéalebo ak žiak vyžaduje celodenné ošetrovanie na základe potvrdenia všeobecného lekára pre deti a dorast. Ak rodič nechá žiaka doma na základe vlastného rozhodnutia, nárok na OČR mu nevzniká.V prípade potreby zabezpečenia starostlivosti o dieťa tak rodič môže čerpať dovolenku alebo sa dohodnúť so zamestnávateľom na práci z domu (homeoffice).

      • Naspäť na zoznam článkov
    • Prihlásenie