• DEŇ MATIEK
      • DEŇ MATIEK

      • 09.05.2022 09:00
      • Druhá májová nedeľa
      • Máj je mesiac Panny Márie, Matke všetkých kresťanov. V každej časti našej školy, v Cirkevnej materskej škole sv. Michala Archanjela, v časti 1. Stupňa Pod Párovcami aj v časti 2. Stupňa na Štefánikovej, teda celej Cirkevnej spojenej školy sv. Márie Goretti sa modlíme ruženec, alebo inú spoločnú modlitbu. Nenútene, z lásky jeden k druhému. Veď práve v máji sa Panna Mária zjavila 2krát a pripomínajú nám to sviatky 13. a 24. mája. Prosme našu matku, Pannu Máriu o hojné orodovanie pre naše mamy a všetky mamy sveta. Každým dňom sme bližšie k dobru, keď to sami chceme. Veď sme každá, každý, ako ten druhý. Zraniteľný, šťastný, prajný, ubolený.......Nik nie je viac pred Bohom.

        Záleží na nás, čo dáme do popredia. Ja dávam lásku a porozumenia, pomoc a prosbu o HOJNÉ BOŽIE POŽEHNANIE PRE VŠETKÝCH.

        Tak preto mamy naše, veľa radosti z detí a celej rodinky. A najmä zo seba samej !

        Deň matiek má aj svoju historickú hodnotu. Nie je tradičným štátnym sviatkom, dokonca nemá presne stanovený dátum – pripadá vždy na druhú májovú nedeľu v danom roku.

        Deň matiek ako ho poznáme dnes má korene v Amerike na začiatku 20. storočia – odtiaľ sa potom rozšíril do celého sveta, pretože jeho myšlienku preberalo čoraz viac a viac krajín. Išlo o smrť milovanej matky Anny Marie Jarvisovej (mama sa volala Anna Reeves Jarvis), ktorá sa s tým nevedela vyrovnať. Tak prišla s myšlienkou uctiť si svoje matky sviatkom. Keďže pracovala v ženskom spolku a sama bola mierovou aktivistkou, spolu s mnohými ďalšími ženami urgovali vytvorenie Dňa matiek. A napokon bol v roku 1914 ustanovený vtedajším prezidentom Thomasom Woodrowom Wilsonom oficiálnym celonárodným sviatkom v USA a rozšíril sa do celého sveta.

        Rozširujme aj my všetci túto myšlienku každý deň. Svojim úsmevom, keď sa stretneme, svojou radou, alebo pomocou. Každý, ako vie. Spolu dokážeme veľa.

        Tešíme sa na spoločné stretnutie, kedy sa budeme môcť objať, z očí do očí usmiať a spolu sa z detí radovať.

        Vaša riaditeľka Helenka

      • Naspäť na zoznam článkov
    • Prihlásenie